neděle 4. listopadu 2012

Divadlo: Hra vášní

Divadlo Rokoko, říjen 2012

Název představení Hra vášní nevystihuje přesně jeho podstatu, ale doba na něm strávená rozhodně není promrhaným časem. Je poměrně zdařilou sondou do dalšího vývoje letitého manželského vztahu, který naruší mladá milenka.

Manželský pár hrají Dana Syslová a Oldřich Vízner. Role sedne zejména paní Syslové, která působí ve všech scénách naprosto přesvědčivě. Příležitost ukázat se v roli milenky dostala Máša Málková, jejíž velmi časté přeřeky působily velmi rušivě, a někdy rozházely i ostatní aktéry. Velmi slabé místo.

Výborným nápadem bylo zosobnit svědomí, nebo druhé já (jak kdo chce), s nímž hlavní protagonisté vedou "vnitřní rozhovor".  Toto druhé já hrají Dana Batulková a Otakar Brousek ml. Vnitřní rozhovory, které vedou manželé, jsou nejzajímavějšími místy hry. Je v nich krásně vyjádřeno, jak lidé komunikují navenek, a jak věci jinak sami prožívají, jak se snaží zachovat vnější tvář, zatímco vnitřeně jsou rozrušení, naštvaní, zranění... Ta snaha být navenek kontrolovaný, avšak vevnitř se to bouří... Tyto rozhovory, v nichž Batulková s Brouskem perfektně přispívají k oživení, celé představení zvedají, odlehčují, semtam přidají trošku situačního komična.

Při tom všem nedoporučuji ke hře přistupovat jako ke komedii. Na to je příliš realistická. Hádejte, kdo z těch tří si nakonec sbalí kufry.