neděle 4. listopadu 2012

Beletrie: Kabinet

Autorka: Rikki Ducornet

Kabinet není až tak úplně výstižným názvem pro románek Rikki Ducornet, který americká spisovatelka loni vydala pod původním názvem Netsuke*.
Je to románek o sexuální posedlosti, která je nejen sebedestruktivní, ale bohužel ničící i téměř všechny, kteří se dostanou do její blízkosti. Román je psaný poměrně dramatickým jazykem, stylem vyjadřování a obsahem (nebo možná lépe popisem některých scén) odpovídá spíš mužskému způsobu vyjadřování, takže jsem se domnívala, že autor je muž, z čehož mě  vyvedl až doslov překladatele.

Hlavní postavou je psychiatr, který některé své pacienty  využívá k tomu, aby se s nimi vyřádil. Jeho manželka s japonskými kořeny, jemná, manželem věčně podváděná a obelhávaná umělkyně, mu přestává stačit, manželství dostává trhliny, vše směřuje k tragickému finále.

Kabinet není zrovna dílkem, které bych chtěla mít v knihovně, ale je varující: obsahuje vývoj dramaticky sebezničující, gradující posedlosti, navíc v kombinaci s osobou, která by měla ostatním pomáhat, a ne je zneužívat, s následnou tragédií dalších osob, relativně nevinných, zneužitých.

* Kdo bude číst až do konce, dozví se, co jsou to ty "netsuke" a hlavně, kde se vzaly.